Els empresaris responen a la crida de FemCAT per generar més oportunitats laborals per a persones amb capacitats diverses

Els empresaris responen a la crida de FemCAT per generar més oportunitats laborals per a persones amb capacitats diverses

L’entitat va reunir un centenar d’empresaris, dijous a Calldetenes (Osona), en una jornada per exposar-los la seva proposta d’acció

Un centenar d’empresaris va participar, dijous al vespre, a la jornada sobre integració de les capacitats diverses organitzada per FemCAT al Centre Ocupacional Sant Tomàs, a Calldetenes (Osona). La jornada va comptar amb testimonis, tant d’empresaris que s’han implicat en la contractació de persones amb capacitats diverses, com de treballadors d‘aquest col·lectiu amb trajectòries laborals notables.

Durant l’obertura de la jornada, el president de FemCAT, Pau Relat, va sintetitzar en una frase la filosofia que ha orientat el treball dels darrers mesos dels empresaris en relació al pla d’acció per a la integració laboral: “Les empreses han de contractar persones amb capacitats diverses, no per moralitat, sinó per normalitat”. Amb aquesta idea, la de treballar per impulsar les contractacions, es van succeir les diverses intervencions dels ponents, que no van eludir cap dels aspectes que són decisius per tal que la contractació de persones amb capacitats diverses tingui èxit.

Diverses persones amb capacitats diverses van explicar les seves trajectòries laborals: Anna Vives, impulsora de la Fundació Itinerarium, Javier de Oña, Subdirector de DKV-Integralia o Mercè Cunill, treballadora i usuària de Tac Osona. La jornada conduïda per la periodista de TV3, Montse Tió, també va comptar amb personalitats del món empresarial com Josep Santacreu (DKV Seguros), Núria Basi (Basi Group), Maria Jordà (Fundació Eurofirms), Cristóbal Colón (La Fageda), així com del president de la Fundació Sant Tomàs, Toni Ramírez.

Així mateix, el director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, va assegurar, durant la cloenda de l’acte, que “les empreses han de contractar persones amb discapacitats per ser més competitives”.

Durant la jornada, Xim Raurich, responsable del grup de treball d’Integració laboral de les persones amb capacitats diverses de FemCAT, va exposar els cinc eixos centrals de la proposta d’acció per tal que aquestes contractacions tinguin èxit:

1· Les empreses han de ser un reflex de la societat i per tant han de representar-la també en l’àmbit laboral, ja que la feina és un factor essencial d´integració social i tothom ha de tenir igualtat d´oportunitats.

2· S´han de generar oportunitats d´ocupació per a persones amb discapacitat, més enllà del compliment de les obligacions legals. Aquesta és una decisió que requereix la implicació de tots els agents polítics, econòmics i socials però que hauria de ser liderada pel teixit empresarial del país.

3· Per ser efectiva, la decisió d´incorporar a persones amb discapacitat a una organització ha de procedir de la direcció, ja que ha de ser una convicció ferma i a llarg termini. Una vegada marcada l´orientació estratègica, aquesta s´ha de desenvolupar de forma transversal amb un enfoc obert a tots els treballadors.

4· Les empreses han de ser capaces d´identificar quins llocs de treball poden desenvolupar les persones amb discapacitat i formar-les en els processos i rutines de treball. Per fer-ho poden comptar amb entitats d´acompanyament especialitzades, que són sòlides i fiables i a més ofereixen tot el seu suport perquè la integració efectiva als equips de treball sigui un èxit assegurat. Les feines han de ser de qualitat.

5· La imatge que projecta l’empresa és una influència positiva per la societat. La seva tasca dota d’autonomia econòmica a la persona amb discapacitat i permet desenvolupar tot el seu potencial.

Així mateix, al llarg de la jornada es va posar de manifest que la contractació de persones amb capacitats diverses esdevé una experiència enriquidora per tothom: mentre genera autoestima a les persones contractades, també fa feliços als seus familiars i persones properes, a la vegada que es tracta de treballadors que contribueixen a un millor clima laboral.

Modificar cookies