La problemàtica de l’atur juvenil des de la perspectiva del professor José García Montalvo

José García Montalvo, catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, va fer la ponència inicial del IX Fòrum FemCAT sobre l’atur juvenil. En la seva ponència, L’atur juvenil o l’atur estructural, va incidir en el fet que a Espanya no només hi ha atur juvenil sinó que es tracta d’un problema generalitzat. Montalvo remarcà que no hi ha res de nou en les dades recents sobre la situació d’atur dels joves espanyols i que, per tant, qualsevol estratègia per combatre-la s’ha de basar en reformes que modifiquin les principals institucions del mercat laboral.

“Els joves universitaris no ho han tingut més fàcil que la resta”, assenyalà aquest catedràtic. Per altra banda, va explicar que hi ha un desajust entre l’educació i l’ocupació. A més, des de fa temps hi ha un alt nivell de sobrequalificació i les dades mostren que la sobrequalificació dels joves augmenta amb el nivell de formació, excepte en els nivells més alts (postgrau o màster i doctorat).

José García Montalvo exposà tres opcions de polítiques que es podrien dur a terme per reduir l’atur juvenil: reduir el percentatge d’estudiants que abandonen prematurament els estudis, reduir el desajust entre l’oferta i la demanda de competències, i resoldre els problemes de transició entre el sistema educatiu i el mercat laboral.

A continuació incidí en el fet que l’educació és clau i que “la qualitat del professorat incideix directament en la qualitat de l’educació”.

Per finalitzar, Montalvo apuntà que hi ha un problema fonamental, que és el menysteniment de la ciència a l’hora de configurar polítiques per resoldre els problemes i avaluar les polítiques per saber què funciona i què no. Ho exemplificà explicant que s’han proporcionat ordinadors als alumnes sense que hi hagi evidència que tingui un impacte significatiu en l’aprenentatge. De fet, comentà que fins i tot en alguns estudis s’hi ha trobat un efecte negatiu. A més, Montalvo va fer notar que aquest menysteniment també es fa palès en el finançament de la investigació.

Amb aquesta ponència de José García Montalvo es va iniciar el IX Fòrum FemCAT, on seguidament es va donar pas a la taula rodona sobre L’atur juvenil a Catalunya: què podem fer?, moderada per Antoni Bassas.

“Presentació del professor García Montalvo”L’atur juvenil o l’atur estructural al peu de pàgina

Recursos

Modificar cookies